A webáruház indítás buktatói I. rész


A webáruház indítás buktatói I. rész

Sok weboldalon olvashatjuk, hogy webáruházat indítani bárki tud és hogy milyen könnyű és egyszerű. Ezzel eddig nincs is baj. Valóban akár néhány ezer forintból el lehet kezdeni egy bérelhető webshoppal vagy egy ingyenes webáruház motorral. Amíg csak néhány termékkel indul a webáruház még nem okoz nagy gondot azokat megfelelő kategóriákba besorolni a képeket és a leírásokat elkészíteni. Rengeteg webáruházban látom, hogy az internetről sok esetben a konkurenciától lemásolt képeket termékleírásokat használják. Ez már nem a legjobb megoldás, hiszen az a webáruház biztos, hogy régebben működik mint az, amit most indítunk, így a keresők ugyanazzal a termékleírással csak hátrébb sorolhatják a webáruházunkat mint a konkurenciáét. Arról nem is beszélve, hogy az oldal tulajdonosa, ha tudomást szerez a másolásról akkor egyrészt követelheti a szerzői jogokat és jelentheti is az oldalt, ami szélsőséges esetben az oldal tiltásához is vezethet. Ezért mindenkinek azt javaslom, hogy a webáruházba csak saját képeket és termékleírásokat használjon. És éppen ez az a pont ahol egy-egy vállalkozás megreked a webáruház indításánál. Egy hagyományos kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás a legritkább esetben rendelkezik a termékekről megfelelő saját fotókkal és leírásokkal. Itt szembesülnek vele, hogy egy termékről akár 5-6 fotóra is szükség lehet, arról nem is beszélve, ha még mondjuk több színben is kapható. Egy termék fotózás viszont már nem olcsó mulatság, nem elég ha Évike a raktárból lefotózgatja a mobiljával. Bár a mai mobilok kamerája még alkalmas is lenne a termék fotók elkészítésére, a háttér, a megvilágítás, a szerkesztés már némi szakértelmet igényel és ha még szerkeszteni is kell a képeket akkor már végképp kevés lesz a kolléga tudása, nem beszélve az idejéről. Az idő szintén egy fontos tényező, hiszen egy jó termékfotó elkészítése, szerkesztése, feltöltése, akár egy fél órába is beletelhet. Persze fordulhatunk profi fotóshoz is, aki rendelkezik a megfelelő technikával és szaktudással. Előre mondom nem lesz olcsó.  Egy kb. 500 terméket forgalmazó, nyugodtan mondhatjuk kis webáruház termékfotóinak elkészítése akár milliós tétel is lehet.

 És most jön a másik nehéz feladat: a termékleírás. Hányszor hallottam már, hogy "Na de mit lehet írni egy fekete cipőről?" Igen éppen ez határozza meg, hogy a mi webáruházunkat  az első vagy a sokadik  oldalon fogja hozni a kereső. Egy webáruházban a jó termékleírás többet hozhat mint a legalacsonyabb ár a piacon. Persze lehet másképp is csinálni. Ha megfelelően ki van tömve a vállalkozás pénztárcája, akkor fizetett reklámokkal az elsők között lehet lenni a találati listán. Már csak az a kérdés, hogy megéri e. Van még egy megoldás ami szintén nem olcsó, de cserébe profi termékleírásokat kapunk. Ma már profi szövegírók állnak rendelkezésre, akik éppen ezt a feladatot veszik le a vállunkról. Egy jó szövegíró a legegyszerűbb termékről is képes olyan termékleírást készíteni, hogy az megfogja a vásárlót és az még SEO szempontból is jó legyen.  

A fenti néhány sorban csak nagy vonalakban éríntettünk két igen lényeges témát, amit figyelembe kell venni mielőtt belevágunk egy webáruház indításába. A következő cikkben további témákat boncolgatunk a webáruház indítás nehézségei, buktatói közülKORÁBBI BEJEGYZÉSEK


Hasznos tanácsok Webáruház indítás előtt


Elavult, régi weboldalad van?


Fontos tájékoztatás


A webáruház indítás buktatói I. rész


Eljött a változás ideje a lassú weboldalak végleg lamaradnak


Weboldal készítés már 79.000 Ft-tól


Weboldal, weblap, honlap ? Mi a különbség?


Milyen domain név kell egy vállalkozásnak? .hu, .com vagy .eu?


Te tudod mák kik lesznek jövőre a vevőid?


Miért szükséges egy weboldalt frissíteni


Mielőtt weboldalt indítana...


Öt tévhit a weboldallal kapcsolatban


Milyen a jó domain név?


Mik azok a keresőmotorok és miért fontosak weboldalunk szempontjából


Mire is van szüksége egy induló vállalkozásnak?


HOGYAN KÉSZÍTS ÜTŐS BEMUTATKOZÓ "RÓLUNK” OLDALT WEBOLDALADRA?


Így mehet tönkre egy vállalkozás. Vigyázzon Önnel nehogy megtörténjen!


OSZD MEG MÁSOKKAL IS!